MERLY STREEP HAYATI VE FİLMLERİ

                            MERLY STREEP HAYATI VE FİLMLERİ 

               Mary Louise Streep  22 Haziran 1949 yılında New Jersey’de doğdu. Film, televizyon ve tiyatro alanlarında çalışmış ABDli oyuncu olarak sinema dünyasında Merly olarak yerini aldı. 12 yaşından başlayarak opera şarkıcılığı eğitimi gördü. Ancak liseyle birlikte oyunculuğa ilgisi ortaya çıktı ve okul temsillerinde rol almaya başladı. Sonra Vassar üniversitesinde okudu. Darmouth’da bir sömestr sahne kostümleri ve oyun yazarlığı üzerine çalıştı, sonra Yale Drama Okulu’nu bitirdi. Yale repertuar tiyatrosunda çeşitli roller oynadıktan sonra, New York’a geldi. Burda Public Theater’da oynadı ve Tennessee Williams’ın 27 Wagons Full of Cotton oyunuyla bir Tony ödülü adaylığı kazandı. 1976 yılında New York Shakespear Festival’ine katıldı. Toplam 40 kadar rolü üstlendiği 
             Streep profesyonel kariyerine 1971 yılında The Playboy of Seville isimli oyun ile başladı. Ekranda ise ilk kez 1977 yapımı televizyon filmi The Deadliest Season ile göründü. 
               Aynı yıl ilk kez bir sinema filminde, Julia isimli filmde yer aldı. Julia filmine başlandığında 28 yaşında olan oyuncu, pek farkedilmeyen bir rol oynadı.
               Sonraki yıl yer aldığı The Deer Hunter (Avcı)(1978) ona ilk Oscar (Akademi Ödülü) adaylığını getirdi.Aynı yıl rol aldığı ünlü Tv dizisi Holocaust(Soykırıfilm) ile Emmy ödülünü kazandı. Dizide Alman bir ailede yaşayan 2.dünya savaşında bir yahudiye aşık olup onunla evlenen bir alman kızını canladırdı. Kocasını kurtarmak için elinde gelen herşeyi yapan çaresiz kadın rolünü ustalıkla sergiledi.
               Bir sonraki yıl Woddy Allen’ın Manhattan’daki(1979) New Yorklu rolü geldi.Ardından Robert Benton’ın yönetmenliğini yaptığı Kramer vs.Kramer (Kramer Kramer’a Karşı)(1979) filmi ile ilk Akademi ödülünü kendisine getirdi. Dustin Hoffman’ın eski eşini canlandırdığı filmde, çocuk sahibi bir kadındır. Eşi Ted'den kendini bulma arayışını sebep göstererek ayrılmıştır. Ted büyük bir reklam ajansında ve büyük bir projenin üstünde çalışmakta iken Joanna'nın ayrılığı ile sarsılmıştır. Ayrıca oğulları Bill'in sorumluluğu da onun üstüne kalmıştır. Ted'in komşusu Margaret ona yardımcı olmaya çalışırken o da bir yandan Joanna'nın ayrılmasına neyin sebep olduğunu düşünmektedir. Bu arada Ted Bill'in gelişimi nedeni ile iş kariyerini de ikinci plana itmiştir. Bir süre sonra Joanna mahkemeye başvurur ve Bill'in vesayetini üzerine alır. Ancak Bill mutlu değildir ve Ted'in de onlarla birlikte olmasını istemektedir.
           Bu arada Avcı filmindeki oyuncu John Cazale ile olan birlikteliği, Cazale’nin kansere yenik düşerek ölmesiyle bitti ve Merly Streep bu acıyı çok fazla sayıda film çevirerek atlatmaya çalıştı.
           1981 yılında Fransız Teğmen’in Karısı filminde, iki farklı rolü canladırdı. Biri 1860 ların İngiltere’sinde adı çapkın bir Fransız denizcinin metresine çıkmış bir halk kadını, diğeri ise günümüzde oynayan bir oyuncu.
           1982 yılında Streep Sophie's Choice (Sofi’nin Seçimi)(1982) ile En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü aldı. William Stroan’nın romanından uyarlanan filmi Alan Pakula çekti. Toplama kampına gönderilen 2 çocuğundan birini seçmek zorunda kalan Sophie karakterini canlandıran Streep, buradaki rolüyle filmden uzun yıllar söz ettirdi. Çünkü bir anne hangi çocuğunun öleceğine karar veriyordu.
             Aynı yıl Still of the Night (Gece) filmiyle Hitchcock vari bir hikayede sarışın, soğuk ve gizemli kadını canladırdı.
             1983 yılında, Silkwood filminde, nükleer santrelde radyasyon tehdidi altındaki bir işçiyi canladırdı.
             1984 yılında, Falling in Love(Geç Kalan Sevgi) filminde Robert De Niro ile  Molly Gilmore rolünde oynadı.
             1985 yılında Plenty(Bolluk) filminde savaş sonrası nörotik bir sosyete kadınını canladırdı. Yine aynı yıl Out of Africa(Benim Afrikam) filmiyle Sidney Pollack’la çalıştı ve Danimarka’lı kadın rolünü canladırdı.
             Ardından 1986 yılında Heartburn filmiyle romantik ve duygusal bir kadını canladırdı. Jack Nickholsan’la oynadıkları film romantik komediydi.
             1987 yılında Ironweed(Sonsuz Matem) filmiyle iki tekrar biraraya geldi.  Ve iki avare karakteri canlandırdılar. Meryl pejmürde, kılıksız, içkiden burnu kızarmış, alabildiğine pasaklı hali görülmeye değerdi!...
              A Cry in the Dark (Karanlıkta Bir Çığlık)(1988) çocuklarını öldürmekle suçlanan bir anneyi canladırdı.
              1989 yılında She-Devil(Dişi Şeytan) filminde Mary Fisher rolüyle  Kocası tarafından aldatılan ve  şeytanca bir plan yapan ev kadını rolünü canlandırdı.
               Postcard from the Edge(Yaşamın kıyısından Kartpostallar)(1990) filminde  Uyuşturucu bağımlılığı yüzünden zor bir dönem geçiren ünlü oyuncu Suzanne Vale’yi canlandırır. Sık sık hafıza kayıpları yaşamakta ve kendini tanımadığı adamların yatağında bulmaktadır. Nihayet film çekimi sırasında yaşadığı şiddetli bir kriz sonrası hastaneye kaldırılan Vale hayatını bir düzene sokmaya karar verir. Ne var ki bu sefer de uzun süredir görmediği annesiyle problemler yaşamaya başlayan kadın rolünü canladırır.          
              1991 yılında Defendin your Life(Hayat Savunmaya Değer) filminde Julia rolünü oynadı. Yine aynı içine Age 7 in America’da rol aldı.
              Death Becomes Her (Ölüm Kadına Yaraşır)(1992) filminde Madeline Ashton karakteriyle Goldie Hown’la rol aldı.
             1993 yılında  The House Of the Spirits(Ruhların Evi) filminde Clara del Valle Trueba karakterini canlandırdı.
            1994 yılında The River Wild(Vahşi Nehir) filminde Gail Hartman rolüyle,  hem oğlunun doğum gününü kutlamak hem de bir süredir sallantıda olan evliliğine şans vermek isteyen bir nehir rehberini canlandırır.
           1995 yapımı The Bridges Of Madisson County filminde Francesca Johnson rolünü canladırdı.
             1996 yapımı olan Before and After( İlk Günah) filminde Dr. Crolyn Ryan karakteriyle aile filmlerinde çok sağlam kişilikler canladırdı. 
             Yine aynı yıl olan Marvin’s Room(Marvin’in Odası) filminde Lee rolüyle de sağlam bir kişilik canladırdı.
             1998 yılında Dancing at Lughnasa(Beş Kızkardeş) filminde Kate Kit Mundy rolünü canladırdı. Film ekonomik sıkıntılar yüzünden verdikleri hayat mücadelesine rağmen yinede aileyi birarada tutma çabaları bazen hüzünlü bazende eğlenceli bir ailenin hikayesi.
              Yine aynı yıl One True Thing(Annem Uğruna) isiml, filmde sorun yaşayan bir çiftin eşi rolünü, Kate Gulden’i canladırdı.
               1999 yılında Music of the Heart(50 cesur kemancı)filminde Roberta Guaspari rolünde genç müzik öğretmeni rolünü canlandırdı.
              2002 yılında Adaption(Tersyüz) filminde Susan Orlean karakteriyle yazar rolünü canlandırır. Yine aynı yıl The Hours filminde Clarissa Vaughan rolüyle New Yorklu modern bir hikaye içindeki karaketeri canladırdı.
              2003 yılında Stuck on You(Takıldım Sana) filminde kendini oynar. Amerikan komedi filmi kariyerinde önemli filmlerinden biri olarak görülmez.
             The Manchurian Candidate(Mançuryalı Aday)(2004) filminde Elenor Shaw rolünü canlandırdı. Körfez Savaşı'nda esir düşen bir Amerikan askerinin beyni yıkanarak ülkesi aleyhine kışkırtılır. Artık Ben Marco, ülkesine karşı bir görev üstlenmiştir. Burada bilincini kaybeden Marco, başkan adayı olan Raymond Shaw'ın bir kahraman olup olmadığı konusundaki soruları zamanla çözmeye başlar.
             Yine aynı yıl Lemony Snicket's A Series of Unfortunate EventsTalihsiz Serüvenler Dizisi filminde Josephine Hala rolüyle ölümden korkan zeki ama bencil bir halayı canlandırır.
               2005 yapımı Prime(Hastayım Sana) filminde Lisa Metzger karalteriyle  terapist rolünü canlandırır.
                 2006 yılında yönetmenliğini Robert Altman’ın üstlendiği A Prairie Home Companion(Kır Evi Arkadaşı) müzikal komedi filminde Yolanda Johnson’ı canladırdı.
                   Yine aynı yıl içinde Laurie Simmons’ın yönettiği The Music of Regret kısa filminde rol aldı. 
                 2006 yılında The Devil Wears Prada(Şeytan Marka Giyer) filminde Miranda Priestly rolüyle acımasız bir moda patronunu canlandırdı. Aynı yıl içinde The Ant Bully (Bitirim Karınca) animasyon filminde Kraliçe karıncayı seslendirdi.
                2007 Dark Matter filminde Joanna Silver rolünde zengin bir kadın olarak üniversite öğrencisine yardım eden bir karalteri canlandırır. Aynı yıl Evening (Gün Batımı) dram  filminde Lila Wittenborn Ross karakterini oynar. Corrine Whitman rolüyle aynı yıl Rendition(Yargısız İnfaz) filminde yer alır. 2007 yapımı Lions for Lambs (Arslanı Kuzulara) filminde Janine Roth rolüyle Tv araştırmacısını canlandırır.
              2008 Mamma Mia! Filminde Donna Sheridan rolüyle çapkın bir anneyi canlandırır. Aynı yıl Doubt (Şüphe) filminde rahibe Aloysius Beauvier karakteri ile korkunun ve disiplinin gücüne yürekten inanan Rahibe rolünü canlandırır.
               2009 yılında Julie and Julia filminde usta aşçı Julia rolüne hayat verir. Yine aynı dönemde animasyon olan  Fantastic Mr. Fox filminde Mrs. Fox rolünü seslendirir. It's Complicated(İlişki Durumu Karmaşık)(2009)romantik komedi filminde kocasından boşanan bir anne rolünü canlandırır.
                Higglety Pigglety Pop! or There Must Be More to Life(2010) animasyon kısa filminde sesi ile Jennie karakterine hayat verdi.
                2011 Iron Lady(Demir Leydi) filmiyle İngilter’nin eski başbakanı Margaret Thatcher karakterini çok iyi performasıyla sergiledi. Bu rolüyle 84. Akademi ödüllerinde En iyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülünü aldı.
                2012 Hope Spring( Aşk Yeniden)romantik komedi filminde Tommy Lee Jones’un eşi olan Kay Soames rolünü canlandırır.
                Şu an için son filmi 2013 yapımı August: Osage County filminde Violet Weston karakteriyle karşımıza çıkar.


FİLMOGRAFİ, ÖDÜLLERİ VE ADAYLIKLARI
EK-1                   


Yıl 
Film İsmi
Rolü
Ödülleri & Adaylıkları
1977
Anne Marie

1978
Linda
Akademi Ödülleri En iyi Yardımcı Kadın Oyunculuğu Adaylığı.
Amerikan Film Ödülleri En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü
BAFTA Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
Altın Küre Ödülleri En iyi Yardımcı Kadın Oyunculuğu Adaylığı
NSFC Ödülleri En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü7
NYFCC Ödülleri En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü 3.
1979
Jill
BAFTA Ödülleri En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu Adaylığı
LAFCA Ödülleri En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü
1979
Karen Traynor
LAFCA Ödülleri En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü
1979
Kramer vs. Kramer (Kramer Kramere Karşı)
Joanna Kramer
LAFCA Ödülleri En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü
1981
The French Lieutenant's Woman (Fransız Teğmen’in kadını)
Sarah/Anna
Akademi Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
LAFCA Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Ödülü
1982
Brooke Reynolds

1982
Sophie's Choice (Sofi’nin seçimi)
Sophie Zawistowski
Akademi Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Ödülü
BAFTA Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Ödülü
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Ödülü
LAFCA Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Ödülü
1983
Akademi Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
BAFTA Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı Daramada
1984
Falling in Love (Geç Kalan Sevgi)
Molly Gilmore
David Di Donatello Ödülleri En İyİ Yabancı Kadın Oyuncu Ödülü
1985
Plenty (Bolluk)
Susan Traherne
NYFCC Ödüllei En İyi Kadın Oyuncu Ödülü 2. sıra


1985
Out of Africa (Benim Afrikam)
Akademi Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
BAFTA Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
David Di Donatello Ödülleri En İyİ Yabancı Kadın Oyuncu Ödülü
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı Daramada
KCFCC Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Ödülü
LAFCA Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Ödülü
1986
Rachel Samstat
Valladolid İnternational Film ödülleri En İyi kadın Oyuncu Ödülü
1987
Ironweed (Sonsuz Matem)
Helen Archer
Akademi Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
1988
A Cry in the Dark ( Karanlıkta Bir Çığlık)
Akademi Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
1989
She-Devil (Dişi Şeytan)
Mary Fisher
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı
1990
Postcards from the Edge (Yaşamın kıyısından kartpostallar)
Suzanne Vale
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı
Akademi Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı

1991
Defending Your Life (Hayat Savunmaya Değer)
Julia
Amerikan Komedi Ödülleri kadın oyuncu adaylığı
1991
Narrator

1992
Death Becomes Her (Ölüm Kadına Yakışır)
Madeline Ashton
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı
1993
The House of the Spirits (Ruhların Evi)
Clara del Valle Trueba

1994
The River Wild ( Vahşi Nehir)
Gail Hartman
Blockbuster Eğlence Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
1995
Francesca Johnson
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı
1996
Before and After (İlk Günah)
Dr. Carolyn Ryan

1996
Marvin's Room (Marvin’in Odası)
Lee
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı
1998
Dancing at Lughnasa (Beş Kız Kardeş)
Kate 'Kit' Mundy
IFTA Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
1998
One True Thing (Annem Uğruna)
Kate Gulden
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı
1999
Music of the Heart ( 50 Cesur Kemancı)

2001
Blue Fairy (voice)

2002
Adaptation.(Tersyüz)
SEFCA Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
2002
The Hours(Saatler)
Clarissa Vaughan
Berlin Gümüş Ayı Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Ödülü
2003
Stuck on You(Takıldım Sana)
Herself

2004
The Manchurian Candidate(Mançuryalı Aday)
Eleanor Shaw
BAFTA Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
2004

2005
Prime(Hastayım Sana)
Lisa Metzger

2006
A Prairie Home Companion(Kır Evi Arkadaşı)
Yolanda Johnson
NSFC Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
2006
The Music of Regret
The Woman

2006
The Devil Wears Prada(Şeytan Marka Giyer)
Rembrandt Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
Akademi Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
2006
The Ant Bully(Bitirim Karınca)
Queen Ant (voice)

2007
Joanna Silver

2007
Evening(Gün Batımı)
Lila Wittenborn Ross
Amerikan Komedi Ödülleri En İyi Kadın  Oyuncu Adaylığı
2007
Rendition(Yargısız İnfaz)
Corrine Whitman

2007
Lions for Lambs(Arslanı Kuzulara)
Janine Roth

2008
Donna Sheridan
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı
Uluslar arası Film Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
2008
Doubt(Şüphe)
Sister Aloysius Beauvier
Akademi Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Adaylığı
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı
2009
Kansas Eleştirmenler Ödülü En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Ödülü
2009
Mrs. Fox (voice)

2009
It's Complicated(İlişki Durumu Karmaşık)
Jane Adler
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı
2010
Jennie (voice)

2011
The Iron Lady(Demir Leydi)
Akademi Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu Ödülü
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı
2012
Hope Springs(Aşk Yeniden)
Kay Soames
Altın Küre Ödülleri En iyi Kadın Oyunculuğu Adaylığı


                                                        SONUÇ

                    Bu araştırmada Merly Streep’in rol aldığı filmler detaylı olarak incelenmiş ve rol çözümlemeleri oynadığı dönem ve karakterlerle örtüşürek ele alınmıştır. Oynadığı filmlerin türleri, yapım yılları ve karakterler özellikle araştırmanın temelini oluşturmuştur.           
                   Araştırmanın sonucunda Merly Streep’in oynadığı roller göz önüne alındığında kadın karakter olarak her oyununda farklı olduğu ve tek tip bir oyunculuk sergilemediği, oynadığı ler kattığı görülmektedir. Bunun nedeni hem almış oldu eğitim hem de yeteneğinin kaynağı oluşturmaktadır.
           Merly Streep’in rol aldığı filmler detaylı olarak incelenmiş ve rol çözümlemeleri oynadığı dönem ve karakterlerle örtüşürek ele alınmıştır.           Araştırmanın sonucunda Jack Nikholson’ın oynadığı roller göz önüne alındığında dikkat çekici ve toplumun dışında görmeye alıştığımız oyuncukluklar sergilediği görülmüştür. Bunun ana nedenin filmin konusu ve türleri oluşturmaktadır. 
           Bu araştırmanın konusu olan Merly Streep’in yaşamı, oyunculuk hayatı ve kazandığı ödüller üzerinden araştırma yapılmış ve araştırmanın sonucunda genel olarak oyuncunun başarıları gösterilmiştir. Uzun yıllardır sinema ve televizyon da oyunculuk kariyerinin büyük bölümünü tamamlamış ve halen tamamlamaya devam eden bir oyuncu olarak kesin bir yargıda bulunmak mümkün olmayacaktır çünkü oyunculuk süresinin devam etmesi konuyla ilgili bilgilerin eklemesini gerektirmektedir. Bu nedenle araştırma 1977-2103 yılları arasında çektiği, yazdığı ve rol aldığı filmler bazında değerlendirme yapılmıştır. Bu tarihten itibaren eklenecek yeni karakter oyunculukları değerlendirmenin dışında kalmış olacaktır. 



                                                 KAYNAKÇA

Nowell-Smith,Geoffrey. Dünya Sinema Tarihi.Trans. Ahmet Fethi. Ed. Nowell-Smith,Geoffrey.Oxford,1996
A+E Networks (2012) Jack Nicholson biography (http://www.biography.com/people/jack-nicholson-9423081) (Erişim Tarihi 15.12.2012)
Dorsay, Atilla.100 Yılda 150 Oyuncu. İstanbul: Remzi Kitabevi,2005
Bergen, Ronald.Film Book. Great Britain: Penguin Group,2011
Duncan, Paul.Stanley Kubrick. Köln: Taschen, 2011
Kolker, Robert Phillip.Yalnızlık Sineması.Trans. Ertan Yılmaz. Ed. Baker Ulus-Berensel Ege. Ankara: ÖtekiYayınevi,1999
Özön, Nijat. Sinema Televizyon Video Bilgisayarlı Sinema Sözlüğü. İstanbul: Kabalcı Yayınevi, 2000
http://www.wikipedia.org, (Erişim Tarihi 05.05.2013)
http://www.sinemalar.com, (Erişim Tarihi 15.04.2013)

http://www.imdb.com, (Erişim Tarihi 20.05.2013)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOMŞUM TOTORO (My Neighbor Totoro),(Tonari no Totoro) ÇÖZÜMLEMESİ

SİNEMA VE TELEVİZYONDA GÖRSEL HAZ VE SİNEMASAL ÇÖZÜMLEMELER

PİXAR KISA FİLM ÇÖZÜMLEMESİ (Beden dili nitelikli Göstergelere Göre) “ ONE MAN BAND” ( TEK KİŞİLİK ORKESTRA)